Weet u niet zeker of deze ergonomische stoel of gamestoel geschikt is voor u? Wij leggen u uit hoe u uw lengte en gewicht moet inschatten bij het kiezen van uw ergonomische of gamestoel.

Ongeacht de adviezen die wij krijgen, zijn wij vaak te impulsief als het op winkelen aankomt. Het is te mooi, te goedkoop, of u bent er gewoon op gevallen.

Maar bij de aanschaf van bijvoorbeeld ergonomische en kwaliteitsmeubelen gaat dat niet altijd, vooral niet als u iemand bent die urenlang moet zitten voor werk of vrije tijd. Waarom? Omdat het kan gebeuren dat u niet alles krijgt wat u nodig heeft.

Dit gebeurt vaak omdat wij natuurlijk allemaal mensen zijn en verschillend, elk met onbetwistbare fysieke kwaliteiten die ons onderscheiden van anderen. Dit geldt ook bij de keuze van producten zoals bureaustoelen en bureaus, waar uw lengte en gewicht veel invloed hebben op hoe comfortabel u zich voelt.

Want ja, beide variabelen beïnvloeden of u op lange termijn al dan niet rugproblemen, een slechte bloedsomloop of diverse aandoeningen zult krijgen die uw werk en uw leven negatief beïnvloeden.

Als u al zover bent, dan is dat omdat u serieus overweegt een ergonomische stoel of een gamestoel aan te schaffen voor uw dagelijkse sessies. Maar voor we van start gaan, vertellen we u hoe u een ergonomische stoel of gamestoel kiest op basis van uw lengte en gewicht. Zo komt u niet voor onaangename verrassingen te staan.

Het eerste wat u moet doen is uw lengte opmeten

Dit is essentieel, want één van de voorwaarden voor een kwaliteitsstoel is dat hij perfect op uw maten is afgestemd. In deze post over afmetingen van bureaustoelen krijgt u een idee van wat de standaardafmetingen zijn.

Hetzelfde geldt voor het gewicht: als u weet wat uw lichaamsgewicht ongeveer is, kunt u ergonomische stoelen en gamestoelen vinden die volledig aan u en uw behoeften zijn aangepast.

Waarop moet u letten bij het kiezen van een ergonomische stoel of gamestoel, afhankelijk van uw lengte en gewicht?

Als u weet hoe lang u bent en wat u weegt, moet u naar deze drie variabelen kijken bij alle stoelen die u ziet:

  • de diepte van de zitting
  • de hoogte en breedte van de rugleuning
  • het gewicht dat de stoel kan dragen

Laten we ze één voor één in een rustig tempo doornemen:

Tips voor het kiezen van een bureaustoel op basis van lengte en gewicht

1. De diepte van de zitting is essentieel om uw rug te ondersteunen.

Immers, een ondiepe zitting zal uw knieën meer belasten, terwijl een te diepe zitting twee zaken zal veroorzaken: uw voeten zullen gaan bungelen of u zult achterover moeten leunen voor volledige steun. En het is vanzelfsprekend dat geen van beide opties gezond is.

Deze variabele is standaard voor de meeste ergonomische stoelen, waarbij een breedte tussen 30 en 40 cm het meest gebruikelijk is.

U moet ervoor zorgen dat u, wanneer u gaat zitten, uw rug volledig tegen de rugleuning kunt laten rusten, dat u ongeveer 5-10 cm ruimte hebt tussen uw knieën en de zitting en dat uw voeten volledig op de grond staan.

Kwalitatief hoogwaardige ergonomische stoelen bieden vaak de mogelijkheid om de zitdiepte aan te passen (bijv. de Android ergonomische stoel), dus zorg ervoor dat de instellingen voor u juist zijn.

2. De hoogte en breedte van de rugleuning bepalen de ondersteuning van uw hals- en lendenwervels

Eén van de meest belaste delen van het lichaam wanneer we zitten, zijn de hals- en lendenwervels. We hebben de neiging om de hele tijd voorover te leunen, vooral als de steun achter ons ontbreekt of oncomfortabel is, wat uw onderrug en nek ernstig beschadigt.

Dit is waar uw lengte van doorslaggevend belang zal zijn. Een stoel voor een kind is niet hetzelfde als een stoel voor een volwassene, net zoals een stoel voor kleine mensen niet hetzelfde is als een stoel voor lange mensen. Belangrijk is te bedenken dat deze afmetingen bij benadering zijn en dat veel stoelen verstelbaar zijn, zodat ze niet exclusief zijn voor een bepaald gewicht of een bepaalde maat, maar kunnen worden aangepast aan de lichaamsbouw van elke gebruiker.

Om specifieker te zijn, hebben we dit:

  • voor personen die kleiner zijn dan 1,60 meter, moet de rugleuning tussen 50 en 60 cm hoog zijn. Bij kinderen is het bijzonder belangrijk omdat het een directe invloed heeft op hun zich ontwikkelende houdingshygiëne.
  • voor personen die tussen 1,60 en 1,75 meter lang zijn, is een stoel tussen 60 en 75 cm meer geschikt.
  • Voor personen die tussen 1,75 en 1,80 meter lang zijn, is de ideale maat tussen 75 en 80 cm.
  • Tot slot is het voor personen die langer zijn dan 1,85 cm raadzaam te zoeken naar alternatieven met rugleuningen van 85 cm en hoger.
Tips voor het kiezen van een bureaustoel op basis van lengte en gewicht

Op die manier worden de halswervels volledig ondersteund, alsook de lendenwervels. In die zin hebben zowel gamestoelen als ergonomische stoelen meestal een lendenkussen, dat ook verstelbaar is, zodat u het op het moment van gebruik aan u kunt aanpassen, zoals in het geval van de Warrior gamestoel.

Een punt om in gedachten te houden is dat ook de breedte van de rugleuning belangrijk is. Anders kan een zeer groot persoon zich bekneld voelen, terwijl een klein persoon zich “verzonken” zal voelen en zijn of haar armen niet goed zal kunnen ondersteunen.

De standaardbreedte ligt tussen 35 en 50 cm, en in gevallen waarin rugleuning en zitting gescheiden zijn (zoals bij de ergonomische stoel Vision), moet de rugleuning in hoogte en hoek worden versteld.

3. Let vooral op het maximale gewicht dat de ergonomische stoel of gamestoel kan dragen

Alle modellen ergonomische stoelen en gamestoelen vermelden in de specificaties het gewicht dat ze kunnen dragen. In sommige gevallen, zoals de Logan gamestoel, kunnen ze 120 kg dragen, maar er zijn modellen, zoals topmodel stoel Wagner, die gemakkelijk 150 kg kunnen dragen.

Dit is belangrijk, want als we de gewichtslimiet overschrijden die de stoel kan dragen, zal hij geleidelijk “bezwijken” en naar beneden zakken, waardoor de knieën niet goed ondersteund worden ten opzichte van de rest van het lichaam, en waardoor mogelijke valpartijen of ongelukken gemakkelijk kunnen worden vermeden.